30 Haziran 2015 Salı

Sakız, Chios Adası

Daha önceden Çeşme’ye iki kez gitmeme rağmen vizem olmadığı için Sakız Adasına gitme şansım olmamıştı. Bu sefer vizem varken sadece Sakız’a gitmek için biletleri aldım. Cumartesi sabah uçağıyla İzmir üzerinden Çeşme’ye varış ve feribot ile Adaya geçiş ertesi gün de akşamında Çeşme üzerinden direkt Havaalanına yetişme planımız evdeki hesaplarımız gibi olmadı. Sabahki feribotu kaçırınca akşama kadar Çeşme-Alaçatı’da dolaşmak, zaman geçirmek zorunda kaldık. Dolayısıyla sadece 1 gece 1 gün geçirdiğim Sakız adasını basit ve kısaca anlatmaya çalışacağım. Elbette ki Sakız Adası en az 4-5 günde güzelce tüm koyları ve köyleri gezilerek hakkı verilebilir.

Adaya Nasıl Gidilir?
Adaya gitmek için Çeşme Limanına ulaşmak gerekiyor. Havaş otobüsleri İzmir Adnan Menderes Havaalanında 25 TL ücret karşılığında 70 dakika gibi bir sürede ulaşım sağlıyor.
Çeşme Limanında ise aktif olarak çalışan iki şirket var. Ertürk Lines[1] ve Ege Birlik[2]. Bu iki şirketin de gitmeden önce internet sitesinden sefer saatlerini ve ücretlerini öğrenip bilet alabilirsiniz.
Adaya gitmek için Schengen vizenizin olması gerekiyor. Kapı vizesi de almak mümkün. Ancak Kapı vizesinin daha maliyetli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda çıkış pulunu da mutlaka ödemek gerekiyor.
Duty Free sadece Çeşme limanında var. Ben karşı taraftaki duty free den bir şeylerim alırım derseniz hiçbir şey alamadan geri dönüş yaparsınız. Sakız’ın limanı küçücük ve mağazaya yer yok.

Ada İçerisinde Ulaşım
Toplu taşıma minübüslerin olduğunu söylediler fakat biz gezerken hiç göremedik. Belki de denk gelmedi ama genel olarak Yunan adalarında sefer saatleri ve araç yoğunluğu konusunda çok güvenilir olmadıklarını bildiğimizden biz araç kiraladık. İyi ki de öyle yapmışız. İstediğimi vakitte istediğimiz yere gidebilme şansımız oldu. Limandan iner inmez yolu takip ettiğinizde araç kiralama şirketleri yan yana dizilmiş şekilde. Fiyatı uygun olana girip anlaşabilirsiniz. Biz, otomatik vites aracı günlük 35€ karşılığında kiraladık.

Nerede kalınır?
Kalacak yer seçenekleri fazla, gitmeden evvel internet sitelerinden isteğinize bağlı olarak konaklayacağınız yeri ayarlayabilirsiniz. Biz Kampos bölgesinde, merkeze yakın, yer alan Topakas Konukevinde kaldık. [3] Feribotun gecikmeleri gelmesinden ötürü Çeşme limanından planlana saatten daha geç hareket edince akşam karanlığına kaldık ve evi bulmamız zor oldu. Yolun bir kısmına kadar gidip, doğru yolda olduğumuzdan şüphe edince limana geri dönüp, birilerinden yardım almayı ve bizim için telefon açmasını rica etmeyi kararlaştırdık.
Bir bara gidip rica edip arayıp konuştuğumuzda havaalanına yakın bir yerde bulaşalım dedik. Kalacağımız konuk evinin sahibi bizi karşıladı, eve kadar onun eşliğinde gittik. Hoş geldin içkisini Mastika ve Uzo. ikram etti, sohbet ettik. Eleni, eşi, çocukları ve tatlı köpeği bizi gerçekten çok sıcak karşıladı. Topakas Konukevi, sahipleri ve konumuyla Ada’da kalmak için elverişli bir yer.

Ada’da Gezilecek Yerler
Öncelikle kısıtlı zamanınız varsa Kuzey’e mi Güney’e mi gideceğinize karar vermeniz gerekiyor. Yerleşim yerleri ve koyların aralarındaki mesafeler yer yer büyüyor. Yollar asfalt ve düzgün olsa da adada olduğunuzdan kıvrımlı yollar zaman alabiliyor.
Biz Adanın Güneyini tercih ettik. Hem gezmek istediğimiz köylerin orada oluşu hem de Eleni’nin tavsiyesi doğrultusunda bu kararı aldık.
Armolia köyünden geçerek ilk durağımız Pirgi Köyü oluyor. Meydanda kahvaltımızı yapıyoruz. Bu köydeki ilginç olan şey evlerin ve kiliselerin dış cephelerindeki desenler, süslemeler.. Bu süslemelere “Ksista” adı veriliyor. Çok özgün bir tasarım ve süslemeyi daha önce bir yerde görmemiştim.




Pirgi köyünden sonra sırasıyla Komi, Emporios, Mavra Volia ve adanın en ucundaki Vroulida plajına gidiyoruz. Aralarından en beğendim Mavra Volia ve Vroulida plajları oldu. Plajlar çok ıssız. Yol boyunca sakız ağaçları görüyoruz.
Vroulida


Tekrardan geri dönüp Mesta Köyüne gidiyoruz. Daracık sokakları ve labirent gibi yapısıyla bu köyde çok ilgi çekici. Köyün içindeki kiliseyi de görebilirsiniz. Özellikle köyün içindeki sokaklarda zemindeki oklarla köye giriş ve çıkışı bulunuyor. Ayrıca köyün içinin yazın serin kışın sıcak oluyor olduğunu ve buna göre tasarlandığını öğrenince şaşırıyoruz. Köyün korsan saldırılarına karşı korunaklı yapıldığı da söyleniyor.
Mesta Limanından geçip hedefimiz olan adanın batısındaki Lithi Plajına gidip yemek yiyeceğiz. Yolda bir süre sonra ıssızlaşmaya başlayınca haritalara bakıyoruz. Yanlış yerde olduğumuz duygusuna kapılınca bir an panikliyoruz. Çünkü hata yapma şansımız yok, feribotu kaçırabiliriz.
Neyse ki karşıdan gelen bir aracı durdurup Lithi köyünü soruyoruz. Doğru yoldayız. Yol boyunca gözümüze çarpan korkunç bir manzara var. Yakın zamanda burada çıkan yangın geniş bir çevreye ciddi zarar vermiş. Umarım en kısa sürede doğayı tekrardan canlandırabilirler. Bir süre sonra Plaja varıyoruz. Deniz kenarında karnımızı uygun fiyata leziz yemeklerle doyuruyoruz.
Dönüş yolunda yine merkeze inip arabayı teslim edip limana geçiyoruz.
Sakız adası ben de bir kez daha kendisine çağırma isteği uyandırdı. Sakin koylarında ve tarihi köylerinde, sıcakkanlı insanlarıyla, lezzetli ve kaliteli yemekleriyle yavaş ve sakin bir şekilde 5 gün kadar şahane vakit geçirebilir.








[1] http://www.erturk.com.tr/
[2] https://www.egebirlik.eu/
[3] http://www.topakas.gr/rooms_to_let_en.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder